HÍREK

Megváltoznak a jogszabályok

Megváltoznak a jogszabályok

Egy új rendelet értelmében megváltoznak az autók, kerékpárok és motorbiciklik forgalomban tartásának műszaki feltételei.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tervei alapján az új rendelet legkésőbb 2014. január elsején lép hatályba. A rendeletmódosítás célja, hogy növelje a közlekedés biztonságát, valamint, hogy egyszerűsítse a jogalkalmazást az üzembentartók számára, igazodjon az európai gyakorlathoz a kerékpárok felszerelését és szállítását illetően, és a téli gumiabroncsokkal is foglalkozik.

Ma Magyarországon még nincs olyan rendelet, ami kötelezővé tenné a téli gumik használatát, de általános követelmény az, hogy a biztonságos közlekedés érdekében mindenki csak olyan járművel induljon útnak, amely fel van készítve az időjárási- és útviszonyoknak. Az új szabályozás az abroncsok jelzéseinek rögzítésével, bemutatásával segíti az autósokat, hogy a megfelelő minőségű gumikat tudják beszerezni. A rendelkezés értelmében a mintaároknak minden esetben mélyebbnek kell lennie 4 milliméternél a biztonság növelése és a téli gumiabroncsok előnyös tulajdonságainak érvényesítése érdekében.

A kerékpárokra vonatkozó új követelmények a fényjelző és világító berendezésekkel foglalkoznak, céljuk az észlelhetőség minél magasabb fokú biztosítása. A megváltozott követelményeknek köszönhetően csökken a kötelező tartozékok beszerzésének a költsége, és például lehetőség nyílik az alacsony energia-felhasználású led lámpák használatára. A szabályozás megengedi azt, az egyébként már széles körben elterjedt gyakorlatot, hogy a kerékpáros a ruházatán helyezze el a lámpát. Az előírás pontosan rögzíti a gyerekülés felszerelésének feltételeit is.

A közlemény értelmében a motorkerékpárok egyre nagyobb számban vesznek részt a közlekedésben és nem csak szórakozás, hanem munka célzattal is. A „látni és látszani” elv elengedhetetlen ezen járművek biztonságos közlekedéséhez. A rendelkezés lehetővé teszi a motorosoknak a nappali menetjelző lámpa használatát.A szabályozás pontosít a rakományszállításra vonatkozó előírásokon. Egyértelműen kimondja, hogy ha a járművön túlnyúló rakomány – akár a vonóhorogra rögzített kerékpár – akadályozza a gyári fényjelző berendezések észlelését, akkor meg kell őket ismételni.