HÍREK

Megfelelő abroncs = kevesebb üzemanyag

Megfelelő abroncs = kevesebb üzemanyag

Sokan nem tudják, de a helyesen kiválasztott gumiabroncsokkal érzékelhetően javítható a járművek üzemanyag-felhasználása és így, hosszútávon jelentős pénzösszegeket lehet megtakarítani.

Ahhoz, hogy a járművek simán tudjanak haladni az úton, le kell győzniük a gördülési ellenállást. Ezt a feladatot a motornak kell elvégeznie úgy, hogy megteremti a megfelelő vonóerőt. Ehhez viszont a motornak üzemanyagra van szüksége. Tehát minél simábban képes az autó haladni az útfelületeken, a motornak annál kisebb erőt kell kifejtenie és ezáltal kevesebbet is fogyaszt. Az a folyamat, amellyel a motor legyőzi a gördülési ellenállást felelős az üzemanyag-felhasználás 20%-áért. Az abroncsok közötti minőségbeli különbségek akár 0,5 liter üzemanyag különbséget is okozhatnak 100 km-en.

Így tehát érdemes az abroncsok kiválasztásánál az évszak és egyéb körülmények mellett figyelembe venni azt is, hogy milyen terepviszonyok és utak mellett fogjuk a legtöbbet használni őket.

Van még egy tényező, ami közvetlenül befolyásolja a járművek üzemanyag-felhasználását, ez pedig a guminyomás. Ez közvetlen hatással van arra, hogy a motornak mekkora vonóerőt kell kifejtenie a haladáshoz. Alacsony nyomású gumikkal közlekedve megnő az autó fogyasztása és ezzel a szén-dioxid kibocsátása is, azaz a környezet szennyező hatása is. Fontos odafigyelni tehát arra, hogy a gumiabroncsokban lévő nyomás minden esetben elérje a gyárilag megadott értéket.

Így tehát egy kis odafigyeléssel és megfelelő abroncsokkal rengeteg pénzt takaríthatunk meg.