HÍREK

Az ÖAMTC – Osztrák Autóklub 2015-ös téligumi tesztje

Az ÖAMTC – Osztrák Autóklub 2015-ös téligumi tesztje

Az ÖAMTC – az Osztrák Autóklub 2015-ben is tesztelte a téligumikat.

Idén a városi kisautókra szánt 165/70R14 – es méretben 16, T sebesség indexű, 205/55R16 – os méretben pedig 19, H sebességindexű abroncs vett részt a versenyen.A tesztet idén is hét szempont figyelembe vételével végezték el. A különböző tulajdonságokat eltérő súlyozással vizsgálták. A száraz úton nyújtott teljesítmény 15% - ot, a vizes úton való tapadás 30% - ot nyomott a latba. A végeredmény 20%-át a havas úton mutatott teljesítmény, 10%-át pedig a jeges úton történő tapadás tette ki. A végső pontszám 5%-át a zajszint, további 10-10%-át pedig a fogyasztás és a kopás adta. A végeredményből kiderült, hogy a nagy múltú, neves gyártók abroncsai a legmegbízhatóbbak, de ezeknél is jelentős különbségek fedezhetőek fel az eges tulajdonságai között. Ennek figyelembevételével fontos, hogy a téligumi vásárlása előtt mérjük fel, hogy milyen körülmények között használjuk legtöbbet az autót. Nagyrészt városi használat esetén érdemes a száraz és nedves teljesítményt nézni, míg ha olyan helyen lakunk, ahol sokszor kell nagy havon és jeges úton közlekedni, akkor érdemes ezt az eredményt figyelni. 

165/70R14 – es méretben 3 gumiabroncs végzett az élen nagyon ajánlott minősítéssel.

A Goodyear UltraGrip 9 abroncsa kapta a legjobb pontszámot nedves úton, nagyon jó minősítést kapott a fogyasztásra és jó eredményt a száraz és havas úton.Szintén az élvonalban végzett a Michelin Alpin A4 gumiabroncs. A legjobban a száraz, havas és nedves úton valamint a kopásállóság terén teljesített.

A Dunlop Winter Response 2 téligumi száraz, nedves és havas utakon teljesített a legjobban és ez produkálta a legalacsonyabb fogyasztást is.A középmezőnyben a Fulda Kristall Montero 3, ami száraz és havas úton jól, de a nedves úton gyengén teljesített. A Bridgestone Blizzak LM001 havas úton nagyon jól, száraz utakon jól teljesített, a komfort kategóriában jó pontszámot kapott, enyhe gyengesége a havas és nedves út. A Continental ContiWinterContact TS850 legjobb tulajdonsága a havas és nedves úton tapadás, jó minősítést kapott, jó minősítést kapott a fogyasztás és zajszint kategóriában egyetlen gyengesége a jeges úton való tapadás volt. A középmezőnyben végzett még a Falken Eurowinter HS449, az Uniroyal MS plus 77, a Pirelli Winter Snowcontrol S3, a Semperit Master-Grip 2, a Barum Polaris 3 és a Firestone Winterhawk 3 végzett összességében ajánlott minősítéssel.

Ebben a méretben három abroncs kapott nem ajánlott minősítést: Aeolus Snowace AW02, Linglong Green-Max Winter HP és a Mentor M2001. 


A másik méret, amiben az abroncsokat tesztelték a 205/55R16 volt. Ebben a méretben a Continental ContiWinterContact TS 850 és a Yokohama W.drive V905 végzett az élen. A Continental abroncsa kapta a legjobb pontszámot a nedves és havas úton valamint a komfort kategóriában, nagyon jó minősítést kapott a száraz úton nyújtott teljesítményére és a fogyasztásra.

A másik élvonalban végzett abroncs a Yokohama W.drive V905 nyújtotta a legjobb eredményt a száraz, nedves és havas úton.Ajánlott minősítést ebben a méretben 16 abroncs kapott: Goodyear UltraGrip 91, Nokian WR D3, Bridgestone Blizzak LM001, Falken Eurowinter HS449, Vredestein Snowtrac 5, Firestone Winterhawk 3, Fulda Kristall Control HP, Barum Polaris 3, BF Goodrich g-Force Winter, Michelin Alpin 5, Sava eskimo hp, Semperit Speed-Grip 2, Kumho Wintercraft WP51, Viking SnowTech II, Kleber Krisalp HP 2, Toyo Snowprox S953.

A teszten ebben a méretben egy abroncs kapott nem ajánlott minősítést, az Avon Ice Touring ST 2.